Bakó Gábor

Hazai tájak felett

 

Fömi-.jpg

 

 

 

 

 

 

2010.jpg„Az aerotopográfia és a légifotózás között az alkotói kivitelezés szabadsága képezi a határt, amely leginkább a ferde kameratengelyű fotózás kötetlen alkotói lehetőségeiben nyilvánul meg. Ennek ellenére a dőlt szögből fényképezett légifotók készítése is nagy felkészültséget igényel, a hagyományos fotográfiai ismereteken túlmenően. A fotós gyakorlata és technikai ismeretei nélkül az előre átgondolt témák, a felvételek kompozíciója, struktúrája nem bontakozhatna ki. A repülések közben született, szubjektív felvételek más perspektívából mutatják be ismert világunkat, madártávlatuk hozzásegíti a nézőt az összefüggések mélyebb megértéséhez.”

Molnár Zsolt

 

 

 

Bakó Gábor felszállás előtt

 

 

 

 

 

image009.jpg

 

 

A légi fényképezésről

(A Hazai tájak felett című légifotó kiállításhoz)

 

 

  Felvételeimmel szeretném új perspektívából bemutatni a hazai táj szépségeit, a felszín átalakulását és környezetünk megváltozását, hiszen fontos döntéseket kell hoznunk, és ezek a döntések nem nélkülözhetik a megismerést.

 Leginkább az ember és természet viszonya érdekes számomra. Szeretek természeti és természet közeli témákat fényképezni, de az utóbbi időben a tájba illeszkedő hagyományos gazdálkodás, a védett természeti területeket veszélyeztető folyamatok valamint az épített környezet túlterjeszkedése foglalkoztatott. Egyre gyakrabban keresek fel régi fényképeken megörökített helyszíneket, dokumentálva jelenlegi állapotukat. Egyik új sorozatommal pedig Budapest robbanásszerű átalakulására szeretném felhívni a figyelmet. Ebből és sok más, eddig szintén publikálatlan sorozatból válogattunk képeket a 2011. január 27. – február 17 között, a Thán Károly utcában megrendezésre kerülő kiállításra.

 

 A kiállításon látható felvételek nagy része az Interspect csoport tájvédelmi, klímakutatási célú repülései, légi felmérései során készült. Tehát nem csak a kifejezetten légifotó repülések során születtek látványképek. Az utóbbi  időszakban gyakran még a térképészeti és távérzékelési repülések után is hosszasan kalandoztunk.

 

 

 Az Interspect fiatal kutatókból, mérnökökből, pilótákból álló csoportja 2004-ben szerveződött egyesületté, amely eleinte audiovizuális tevékenységgel, repülőgépes távérzékeléssel, később monitoring és környezetállapot felméréssel szolgálta a táj alapú környezetvédelmet.

 

 

image006.jpg 

 

 A távérzékelési tevékenység illetve az ez irányú kutatás-fejlesztés előtérbe kerülésével 2009-ben alapítottuk meg Interspect néven az első magyar digitális légi távérzékelési szenzorfejlesztés alapjaként felfogható Kft-t. Első technológiai áttörésünket 2009-ben értük el. Sikeresen bemutatkozó technológiánk számos mérőkamera-rendszer változat létrejöttét vonta maga után, amelyekkel két rekordot is felállítottunk. A kiállításon szereplő képek egy része is ezzel a kamerarendszerrel készült.

 Ezúton köszönöm mindazok segítségét, akik tanácsaikkal, hozzájárulásukkal segítették munkánkat és felhívták a figyelmünket egy-egy fontos fotótémára.

 

 

 

 

 

 

A légifotós munkáját sokan segítik. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy állandó csapattal dolgozhatok.

 Bakó Gábor

 

                        Az INTERSPECT csoport tagjai:

 

 

Arday András  pilóta

 

Bakó Gábor      mérnök

 

Molnár Zsolt    műszaki vezető

 

Eiselt Zoltán

Feldhoffer Zsófia

Kovács Gábor

 

 

A kiállítás szervezői:

 

Birta Olivér    galériavezető

 

Góber Eszter  kurátor

 

 

 

A kiállítás támogatója az EPSON és a TRIPONT Kft.

cs.jpg

                            Molnár Zsolt és Arday András felkészítik az egyik repülőgépet

 

 

 

 

 

 

 A légifényképezés olyan ágazat, ahol a műszaki ismeretek és a technika szeretete nagyon meghatározó. Az ötlet csak a kezdet, gondos előkészítés, tervezés követi, az összpontosítás és a feladat végrehajtása pedig megteremti gép és ember kapcsolatát. A légifelvételek elkészítése speciális ismereteket igényel.

 

 

 

Hazai tájak felett - 2012.01.27 -02.17 - meghosszabbítva február 29-ig.     Tripont Galéria Megnyitó: 2012.01.27. 19:00         A megnyitóról készült videó

 

 

Hazai tájak felett - bővített képanyaggal - 2012.03.12 -04.12.                         Földmérési és Távérzékelési Intézet